Gezondheidtips

Gezondheidtips
alcoholische-dranken-likeur-maken-115144.jpg

Alcoholische dranken - Likeur maken

Wanneer we aan likeur denken komt een geheel van smaken en geuren vrij in onze gedachten. En inderdaad hierbij komen we in de alcoholische wondertuin! 
De ontdekking van alcohol wordt toegeschreven aan de Italiaanse arts Salermus (± 1160). Het is dus geen wonder dat dit nieuw ontdekte levenswater op medicinaal terrein lag. Als grondstof werd oorspronkelijk gebruik gemaakt van wijn. Het distillatie proces was nog heel primitief en om de smaak en geur te verbeteren voegde men honing en/of kruiden toe waarvan de geneeskrachtige eigenschappen reeds bekend waren. 

Hiermee was de basis gelegd voor een nieuwe wereld. Van hieruit werkte men om de smaak en geur te verbeteren. De waardevolle recepten werden geheim gehouden en enkel mondeling van generatie tot generatie doorgegeven aan de naarste verwanten. Zo werden de originele recepten op punt gezet en werden ze steeds ingewikkelder, sommige kloosterlikeuren bevatten 50 ingrediënten. 

In 1332 brachten de Italiaanse distillateurs het geheim naar Parijs en al snel waren Nederland en Frankrijk de pioniers die finesse, kwaliteit en vindingrijkheid brachten. Het waren vooral de apothekers die voor elke kwaal wel een likeurtje wisten te maken. Welstellende vrouwen hadden vaak een klein distillatie-apparaat in hun bijkeuken waar ze nieuwe drankjes probeerden te maken, die ze dan (’s morgens) en ’s middags dronken, voordat koffie en thee in de mode waren. Ook bij (familie-) feestjes werden de gasten verrast met hun eigen brouwsels die dan meestal heel toepasselijke namen kregen, vb. eau de ma tante, kraamanijs, … .

In de 18de eeuw kwamen vooral de Franse namen met “Eau…”, of “Crème …” met een -achtervoegsel die dan meestal naar de smaak verwees zoals “Menthe …” of “Abrico …”. 
Nog later gaven ook steden hun namen aan likeuren denk maar aan Elixier d’Anvers.  Of verwijzingen naar de mooie vrouwen als “Eau de charmante Clemantine”, “Eau de la belle Agathe”, “Eau de la gentille Jeanette”. Poëtische inspiraties zoals “Lac d’Amour”. 
Men verwijst dus niet alleen naar namen, steden, smaken, .. maar ook naar het gebruikte alcohol hierbij denken we aan “Brandy” voor cognac. Een mooi voorbeeld hiervan is de “Cherry Brandy” voor cognac waar de Russische keizerin Elisabeth Petrovna (1709-1762) een fan van was, zelfs op haar sterfbed vroeg deze dame naar een grote schaal van haar lievelingsdrank. 
Vandaag kennen we likeuren in allerhande geuren, kleuren en smaken. 

Likeur kan van alle soorten alcoholische dranken gemaakt worden: wijn, bieren, sterke dranken zoals Gin, Vodka, Jenever, Cognac, Puur alcohol, ….

  • Noot: Als we over puur alcohol spreken dan spreken we over ETHANOL. 
    Methanol is giftig spiritus is een onzuivere vorm van ethanol waar geur en kleurstoffen aan toegevoegd worden om het ondrinkbaar te maken!

Er kan een basis gebruikt worden van witte of rode wijn, deze kan culinair, gewoon voor het genot gebrouwen worden of met een medicinaal doel zo heeft rode wijn een positief effect op bloedbanen, witte wijn is dan weer goed voor ons immuunsysteem. 
Ook allerlei soorten gedroogde of verse kruiden, vruchten, noten, schillen, noem maar op kunnen gebruikt worden om likeuren te brouwen. Ben jij de eerste die het met vlees probeert? 
Voorbeelden van kruiden: Basilicum, citroenmelisse, kamille, frambozen, appel  of een combinatie van verschillende kruiden, en/of vruchten, noten, … 

Voornaamste manieren om likeur te maken: 

  • Puur alcohol + macereren + afwerken, men laat kruiden, of vruchten “trekken” in de zuiver alcohol om nadien af te werken volgens alcohol- en suiker percentage.
  • Alcoholische drank + vruchten; kruiden,… + suiker, men neemt een alcoholische drank als basis vb Jenever, cognac, wijn, … voegt de vruchten of kruiden toe samen met de suiker om nadien de kruiden eruit te zeven 

Bewaren: 
Zowel alcohol als suiker zijn natuurlijke bewaarmiddelen, dit betekend dat zonder toevoeging van extra bewaarmiddelen uw likeur voor lange tijd houdbaar is. Hoelang? Dit is afhankelijk van het alcohol/ suiker percentage 
-    Suiker (62%) en alcohol zijn bewaarmiddelen
De meeste likeuren kunnen gemakkelijk een jaar bewaard worden. Sommige zelfs 6 jaar. 

  • Dit was de theorie, nu de praktijk waarin je zal merken dat er veel verschillende mogelijkheden zijn, er is niet altijd een kant en klaar regeltje. We maken hetzelfde en toch is het anders! 

Basisrecept voor Limonchello of limoen likeur
Dit recept bevat ± 15 % alcohol en 40% suiker, maar na het lezen van dit artikel kunnen jullie het vrij aanpassen helemaal zoals jullie zelf willen. 

  • 250 gr suiker 
  • 315 ml water
  • 250 ml Alcohol (vodka, jenever, …)
  • 1,5 à 2 limoenen (± 60ml)
  • 1 gr gedroogde citroenmelisse   

 Los de suiker op in warm water. Laat afkoelen. 

Pers de limoenen uit en bewaar de schil (in stukken gesneden). Doe de alcohol, het limoensap, de schillen en de citroenmelisse in een grote bokaal. Giet er het afgekoelde suikerwater bij. Laat het geheel 10 dagen rusten. Zeven en bottelen.

  • SCHOL maar toch nog een kleine noot: Alcohol is een genot middel met moet met mate genuttigd worden en in het verkeer gelden strenge regels inzake alcohol.
  • Tenslote wil je geen ongevallen veroorzaken!!